Vieraskynä - Osa 1 / Iiro Hämäläinen

Tervehdys arvoisat pesäpallon seuraajat!

 

Saan tällä tekstillä kunnian aloittaa ja alustaa luovan mediavastaavamme ideoiman Vieraskynä-blogin, jossa tullaan tulevaisuudessa varmasti näkemään paljon teräviä kyniä, viisaita ajatuksia ja keskustelua herättäviä mielipiteitä. Tervetuloa mukaan.

 

Tätä kirjoittaessani pimeä lokakuu on kääntynyt entistä pimeämmäksi marraskuuksi, seurojen ja joukkueiden päättäjäiset on pidetty, menneen kesän parhaat ja tsemppaavimmat pelaajat on palkittu ja päättyneen kauden menestyksen juhlimiset on juhlittu. Joukkueiden rakentaminen on pääosin saatu valmiiksi ja tämän myötä on ympäri maata päästy aloittamaan tiukka valmistautuminen uuteen kauteen. Alkamassa on pitkä ja hikinen talviharjoittelukausi, jossa luodaan asetelmia tulevalle kesälle, kun pyritään maksimoimaan kehitys ja tekemään pienetkin asiat vastustajaa paremmin. Käsillä on siis pesäpalloilijan arki ilman juhlaa, josta päästäänkin blogin tämän kertaiseen aiheeseen.

 

Pesäpalloa on joskus leikkisästi kutsuttu opettajien ja opiskelijoiden lajiksi, koska näiden ammattikuntien edustajat saavat pitkän kesälomansa ansiosta hyvän edun kilpailukaudella saadessaan toimia lähes täysin lajin ehdoilla. Täytyy kuitenkin muistaa, että suurin työ tehdään talvikauden aikana, jolloin valtaosa elää normaalia arkea, jonka täyttää työt tai opiskelut, perhe-elämä ja sosiaaliset suhteet, pesäpalloon liittyvä treenaaminen sekä mahdolliset muut harrastukset. Fakta kuitenkin on se, että moneen muuhun lajiin verrattuna pesäpallossa rahaa liikkuu paljon vähemmän, jolloin valtaosa pelaajista on amatööriurheilijoita ja vain harvat saavat nauttia ammattiurheilijan tittelistä. Samalla kuitenkin lajin vaatimustaso on noussut vuosi vuodelta, huipulle pääsemiseksi ja varsinkin siellä menestymiseksi on näkemykseni mukaan treenattava yhtä kovaa ja monipuolisesti kuin MM-tason urheilijan. Tässä yhtälössä piileekin pesäpalloilijan arjen haaste, kuinka luoda riittävästi aikaa laadukkaalle treenaamiselle, hoitaa samalla kaikki muut arjen velvollisuudet ja tehdä tämä vielä polttamatta itseään loppuun. Kehittyäkseen ei voi tehdä liikaa kompromissejä treenaamisessa, perhe ja oma terveys sekä jaksaminen kannattaisi kuitenkin olla etusijalla. Väsyneenä treenaaminen useimmiten myös johtaa kehityksen pysähtymisen lisäksi loukkaantumisiin. Helpon kuuloinen yhtälö, eikö?

 

Meillä on kuitenkin paljon esimerkkejä urheilijoista, jotka ovat tätä toteuttaneet onnistuneesti ja voisin veikata, että jos näiltä ihmisiltä kysytään salaisuutta tähän urotekoon, niin kuin yhdestä suusta saataisiin vastaukseksi laadukas ja huolellinen ajankäytön suunnittelu sekä hallinta. Tämä on asia, johon olen itsekin ollut pakotettu löytämään aivan uusia ulottuvuuksia näin myöhemmällä iällä siirryttyäni yrittäjäksi, sitä kun ollaan naimisissa töiden kanssa ympäri vuorokauden. Voin vain kuvitella kuinka työlästä onnistunut ajankäyttö on absoluuttisella huipulla, kun yhtälöön vielä lisätään lapsiperheen kiireet. Tässä kohti lienee paikallaan osoittaa kiitokset myös omalta osaltani edellä mainitun yhtälön muille mahdollistajille eli kotijoukoille, jotka ottavat isompaa vastuuta arjen pyörittämisestä, jotta me saamme treenata sekä myönnytyksiä tekeville työnantajille, jotta me saamme pelata. Töiden suhteen oman itsensä herrana toimiminen tottakai tuo isompien vastuiden lisäksi myös omat etunsa.

 

Lohdullista näiden haasteiden edessä on se, että tietoa, kokemuksia ja apua on paljon saatavilla, kunhan uskaltaa kysyä ja pyytää. Ei tartte auttaa-mentaliteetti on muinaisjäänne ja nykyään on ihan okei ettei ihminen aina jaksa, kunhan sen muistaa myöntää riittävän ajoissa, erityisesti itselleen. Kaikkien ammattivalmentajien pyhä kolminaisuus treeni, ravinto ja lepo on kaikessa kliseisyydessään loistava lähtökohta ajankäytön suunnittelulle ja näistä asioista kun huolehtii oikeassa suhteessa vältytään monesti tilanteelta, jossa jaksaminen loppuu. Tämän lisäksi kun tekee omat prioriteetit elämässä selväksi, niin on melko helppo tehtävä selvittää mitkä ovat omat realistiset tavoitteet pesäpalloilijana ja mahdollisuudet niiden toteuttamiseksi. Sitten vain hommiin.

 

Tsemppiä ja motivaatiota kaikille talven raatamiseen, annetaan itsellemme lupa myös levätä välillä!

 

 

Iiro Hämäläinen

 

    Copyright Loimaan Palloilijat Junioripesis ry.  •  Tietosuojaseloste  •  Palvelun toteutus: JPmedia

    Evästeet